De leiders van de PvdA en D66 zijn mordicus tegen een referendum over een Nederlands vertrek uit de Europese Unie, de zogenoemde Nexit.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom ziet niks in een Nexit, een referendum om te bepalen of Nederland uit de Europese Unie moet stappen. ,,We komen net uit de economische crisis, we hebben vijf jaar geworsteld om weer boven te komen. Het zou slecht zijn onszelf weer in onzekerheid te storten met stilvallende investeringen”, zegt de partijleider maandag in het AD. ,,Zo’n vraag kan wel spelen bij verkiezingen, maar niet in een referendum.”

Volgens Samsom is de onvrede over Europa enorm. ,,Maar Nexit is voor heel veel Nederlanders geen optie. Het speculeren erover en het organiseren van een referendum is op zich al heel slecht voor Nederland.” De Tweede Kamer vergadert maandagavond over het vertrek van de Britten uit de unie.

Pechtold: referendum over Nexit onzinnig

Ook D66 zal nooit meewerken aan een referendum over een Nexit, zegt D66-leider Alexander Pechtold maandag in Trouw.

“Wij zijn voor een correctief referendum, als onderdeel van een wetgevingsproces. Wat hier wordt gevraagd is iets heel anders. Ik zal daar niet aan meewerken. Niet vanavond in de Kamer, of later dit jaar. En zeker, nog belangrijker: ook niet in een toekomstig kabinet.”

Hij vindt een volksraadpleging over vertrek uit de EU "onzinnig: . "Een ‘leave’ heeft volstrekt onduidelijke en onvoorspelbare gevolgen. Waarover stem je dan? ''

Dankzij de Europese Unie is er vrede, veiligheid en welvaart in Europa, aldus Pechtold. "Dat is een proces geweest van zeventig jaar democratische besluitvorming tussen de landen, in kleine stapjes. Dat gaan we toch niet in een referendum over de schutting gooien door een simpele vraag te stellen met één nee of ja? Zelfs om een letter in de grondwet gewijzigd te krijgen heb je in dit land een tweederde meerderheid nodig, in beide Kamers. Daar ga ik het land niet aan blootstellen. Dat is een ‘Wilders-referendum’, waarin alleen dingen worden afgebroken, zonder alternatief. Dat blijkt nu ook bij de Britten.”

Wilders wil Nexit

Geert Wilders en de PVV feliciteerden de Britten vrijdag met de uitslag van het  EU-referendum: "Donderdag 23 juni gaat de geschiedenis in als Independence Day. De eurofiele elite is verslagen. Groot-Brittannië wijst Europa de weg naar de toekomst en de bevrijding. Het is nu tijd voor een nieuwe start, vertrouwend op eigen kracht en soevereiniteit. Ook in Nederland'', liet de partij in een reactie weten.

Wilders wil met Nederland het Britse voorbeeld volgen. ,,Wij willen weer de baas worden over ons eigen land, ons eigen geld, onze eigen grenzen en ons eigen immigratiebeleid. Als ik premier word, dan komt er ook hier in Nederland een referendum over het verlaten van de Europese Unie. Laat het Nederlandse volk spreken'', aldus Wilders

Financiële schokken Brexit

Sinds vrijdag verkeert de Britse politiek in een complete staat van chaos. Premier David Cameron kondigde na de winst van het Brexit-kamp zijn vertrek aan en ook dit weekend kwam ook Labour-leider Corbyn onder vuur te liggen. De Schotse nationalistische leider Nicola Sturgeon gaf aan dat een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid zeer waarschijnlijk is.

Zakenbank Goldman Sachs heeft zijn groeiprognoses voor de Britse economie voor de komende 18 maanden met 2,75 procentpunt naar beneden bijgesteld en rekent op een Britse recessie begin 2017.

Op aandelenmarkten verdampte vrijdag wereldwijd 1.800 miljard euro aan beurswaarde, na de uitslag van het Britse referendum.

De naschokken van het referendum zijn ook maandag nog voelbaar op de financiële markten. Het Britse pond sterling beweegt op het laagste niveau in 31 jaar, terwijl de goudprijs verder stijgt naar het hoogste niveau in twee jaar omdat beleggers veilige havens opzoeken.

Vrijdag zorgde de onverwachte stem voor een Brits vertrek uit de EU voor grote onrust op de wereldwijde beurzen en duikelde het pond sterling naar het laagste niveau in decennia. Verder vluchtten beleggers in veilig geachte investeringen zoals goud, de Japanse yen en Duitse en Amerikaanse staatsobligaties. Tevens leverde de euro aan waarde tegenover de dollar in.

De olieprijzen stonden maandagochtend opnieuw onder druk. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 0,5 procent lager op 47,40 dollar en Brentolie zakte naar 0,2 procent tot 48,31 dollar.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl